Materiály pre vnútorne kompostovanie
Ak chcete krytý kôš, prvý aspekt je, že budete musieť pochopiť čo do neho dáte. Vedieť, ako udržať dobre vyvážený kompost bude vaša prvá obranná línia pri vytváraní koša, ktorý má malý až žiadny zápach. Pridanie položiek do kompostu, ktoré by tam určite nemali byť, alebo pridanie nesprávnej rovnováhy organických materiálov, vytvorí nepríjemný zápach, ktorý by mohol znemožniť vnútorné kompostovanie.
Váš kôš potrebuje päť hlavných komponentov:
Zelené veci: Toto je zavádzajúci štítok. V skutočnosti pokrýva všetko, čím je obohatený dusíkom, nie nevyhnutne len zelený odpad. To znamená, že môžete použiť zvyšky zeleniny, ovocný odpad ako jablkové jadierka a banánové šupky, vaječné škrupiny a dokonca aj starý chlieb. Čokoľvek je v hre, pokiaľ je nejako založená na rastlinách. Živočíšne produkty ako mäso a mliečne výrobky by sa mali držať mimo zásobníka, pretože tie okamžite vedú k zápachu.
Hnedé veci: Tento štítok je trochu viac doslovný. Zahŕňa všetko, čo je bohaté na uhlík, napríklad kávové usadeniny, čajové lístky, suchú trávu / listy a neošetrený papier (napr. Kávové filtre). Všeobecným pravidlom je pomer zelenej a hnedej dávky 2:1, ale odhady pomeru sa dramaticky menia. Ak je vaša hromada slizká, pridajte viac hnedého. Ak je vaša hromada suchá, pridajte viac zelených. Po chvíli sa naučíte správnej rovnováhe.
Vzduch: Váš vnútorný kompost by mal mať nejaký typ mechanizmu, ktorý umožňuje prúdenie vzduchu, ako sú otvory alebo filtre. To umožní aeróbny rozpad zvyškov spôsobom, ktorý nevedie k zápachu. Odhady sa líšia, kedy by ste mali obrátiť svoju hromadu, ale všeobecný odhad je, že by ste mali otočiť raz alebo dvakrát týždenne na slušné prevzdušňovanie.
Voda: Kompost by mal byť mierne vlhký, ale nie mokrý, na dotyk. Zvyčajne, kuchynské zvyšky môžu udržať túto úroveň vlhkosti, ale mali by ste skontrolovať, aby sa ubezpečilo, že hromada nie je vyschnutie. Ak je hromada suchá, postriekajte ju vodou.
Pôda: Pôda má mikroorganizmy, ktoré pomáhajú pri rozklade odpadu. Budete potrebovať len jednu lopatku z veľkého vonkajšieho prostredia.
Odtiaľ sa budete chcieť rozhodnúť, či chcete, aby sa váš kôš správal ako na plný úväzok, alebo chcete zásobník, ktorý môžete vybrať von do väčšieho kompostu vonku. Ak máte veľa kuchynských zápiskov, možno budete chcieť kôš, ktorý môžete mať vo vnútri a preniesť ho do väčšieho kompostu, keď sa naplní vnútorný kontajner.